top of page
757.jpg

BİREYSEL EMEKLİLİK
DEVLET KATKISI

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı;
Devlet Katkısı, devletin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu Bireysel Emeklilik katılımcılarına, bireysel emekliliğin teşvik edilmesi amacıyla yaptığı destek ödemesidir.

Devlet katkısı uygulaması ile düzenli veya toplu olarak yatırdığınız tüm katkı paylarının %30'u oranında devlet katkısı da elde edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik sözleşmeleri için devlet katkısı tutarının üst limiti 2018 yılı için 6.088,50 TL*olarak belirlendi.

Siz de BES sözleşmeniz için 2018 yılı boyunca toplam 24.354 TL katkı payı öderseniz, 6.088,50 TL'lik devlet katkısı tutarının tamamı bireysel emeklilik hesabınıza aktarılabilecek. Ödediğiniz tüm katkı payları ve aldığınız devlet katkısı emeklilik yatırım fonları ile değerlendirilerek hayal ettiğiniz emeklilik için daha fazla birikim yapabileceksiniz.

Devlet katkısı hak ediş oranları 3-6 yıl için %15, 6-10 yıl için %35, 10 yılını dolduranlar için %60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayanlar için %100 olacak şekilde bireysel emeklilik hesabından alınabilecektir.

Katılımcılar, Bireysel Emeklilik Sisteminde sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren primlerini ödeyerek en az 10 yıl sistemde kalarak ve 56+ yaş şartını tamamlayarak emekli olmaya hak kazanırlar. Emekliliğe hak kazanan katılımcılar, kendilerine sağlanan vergi avantajlarından faydalanmak suretiyle hesaplarındaki birikimlerini toplu olarak alabilir veya kendilerine maaş bağlanmasını talep edebilirler.

Sakatlık veya Ölüm Halinde Ayrılmalar
Emeklilik sözleşmesi süresi içerisinde, katılımcının vefat etmesi halinde bireysel emeklilik hesabındaki birikimler sözleşmede belirtilen lehdarına veya kanuni mirasçılarına, sürekli iş göremezlik durumunun ortaya çıkması halinde ise katılımcıya ödenir.

Emekliliğe Hak Kazanmadan Ayrılmalarda
Katılımcının emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılma talebinde bulunması halinde ise, bireysel emeklilik hesabındaki birikimler emeklilik sözleşmesi hükümleri çerçevesinde ve yasal kesintiler yapılarak kendisine ödenir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Vergi Avantajı
Katılımcı kendisi veya eşi adına ödediği katkı paylarını gelir vergisi matrahından düşürebilir. İşverenler de çalışanlar adına ödedikleri katkı paylarını vergi matrahlarından düşebilirler. Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının; Ücretli çalışanlar ücretinin %10'unu, Yıllık beyanname verenler beyan ettikleri gelirin %10'unu, ve asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmamak üzere gelir vergisi matrahından indirebilirler. İşverenler yine yukarıdaki limitler çerçevesinde doğrudan gider yazmak sureti ile kurumlar vergisi matrahından indirilebilirler. Yıllık beyannamede indirim konusu yapılacak prim veya katkı payının, beyannamenin ilgili olduğu yıl ile ilişkili olması ve bu yılın sonuna kadar ödenmesi, ücretlere ilişkin indirimde ise ücretin ilgili olduğu ay ile ilişkili olması ve bu aylık dönemin sonuna kadar ödenmiş olması gerekmektedir.

Emeklilikte Sağlanan Vergi Avantajı
Bireysel emeklilik sisteminden emekliliğe hak kazananlar (vefat, maluliyet veya tasfiye gibi nedenlerle ayrılanlar da dahil olmak üzere); Ödemelerin %25'i vergiden muaf tutulup, geri kalan meblağ %5 stopaj kesintisi uygulanır. Toplam tutara uygulanan stopaj %3,75'tir.

Emekli Olmadan Ayrılmalarda Yapılan Vergi Kesintileri
10 yıl süre ile katkı payı ödemeden sistemden ayrılmalarda; toplam birikiminiz üzerinden %15. 10 yıl süre ile katkı payı ödemiş olmakla birlikte emeklilik hakkı kazanmadan ayrılmalarda ise; toplam birikim üzerinden %10 stopaj ödenir.

bottom of page